Людям з порушення зору Звичайна версія

До уваги вкладників ПАТ «ВіЕйБі Банк»

07.09.2015

У зв’язку з численними зверненнями вкладників ПАТ «ВіЕйБі Банк» щодо початку виплат та порядку здійснення тимчасової адміністрації в даному банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд гарантування) надає наступні роз’яснення.

Відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі – Закон про СГВФО) протягом дії тимчасової адміністрації в ПАТ «ВіЕйБі Банк» уповноваженою особою Фонду проводитиметься оцінка фінансового та майнового стану банку з метою підготовки плану врегулювання щодо виведення його з ринку. У зв’язку з цим на даний момент усі операції по рахунках клієнтів банку призупинені.

Тимчасова адміністрація в ПАТ «ВіЕйБі Банк» запроваджена строком на три місяці з 21 листопада 2014 року по 20 лютого 2015 року включно. Відповідно до Закону про СГВФО строк дії тимчасової адміністрації в даному банку може бути одноразово подовжена на строк до одного місяця.

Виведення ПАТ «ВіЕйБі Банк» з ринку може проводитись в один з таких способів:

  • продаж банку інвестору в цілому;
  • створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань неплатоспроможного банку;
  • відчуження усіх або частини активів і зобов’язань банку на користь приймаючого банку;
  • ліквідація банку з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб.

Спосіб виведення з ринку банку буде визначений в результаті роботи тимчасової адміністрації та залежатиме від наявності платоспроможного інвестора. З огляду на це Фондом гарантування проводитиметься пошук потенційних інвесторів для участі у виведенні ПАТ «ВіЕйБі Банк» з ринку, про що найближчим часом буде оголошено на своїй офіційній сторінці Фонду гарантування в мережі Інтернет.

Водночас, відповідно до «Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами», затвердженого рішенням виконавчої дирекції Фонду №14 від 09 серпня 2012 року та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 вересня 2012 року за № 1548/21860, протягом дії тимчасової адміністрації в ПАТ «ВіЕйБі Банк» уповноважена особа Фонду на тимчасову адміністрацію проводить інвентаризацію банківських активів і зобов'язань, консолідацію (зведення) баз даних про вкладників на рівні головного банку; звірку між базою даних та балансовими рахунками сум залишків за вкладами і відсотками; аналіз стану бази даних та порівняння інформації, що зазначена у базі даних, на повну відповідність даним з копій документів вкладників із справ з оформлення рахунків, складає перелік вкладників для виплати під час дії тимчасової адміністрації в межах 200 тисяч гривень та визначає розрахункові суми для виплати, у тому числі у розрізі кожного вкладника, яка розраховується виходячи із сукупного обсягу всіх його вкладів у банку та нарахованих процентів.

З огляду на вищезазначене, уповноважені особи докладають усіх зусиль для того, щоб обробити значні обсяги інформації та в найкоротші терміни сформувати списки вкладників, відповідно до яких проводитимуться виплати.

За результатами роботи уповноваженої особи впродовж дії тимчасової адміністрації в ПАТ «ВіЕйБі Банк», проведення оцінки фінансового та майнового стану банку і прийняття відповідних рішень буде повідомлено про початок виплат коштів вкладникам за договорами банківського вкладу (депозиту), строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку (поточні та карткові рахунки). Інформація про час початку виплат та визначені для здійснення даних виплат банк буде оприлюднена на сторінці Фонду в мережі Інтернет за адресою www.fg.gov.ua та на сайті ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Масові виплати коштів вкладникам, в межах 200 тисяч гривень, розпочнуться після завершення роботи тимчасової адміністрації в зазначеному банку. Порядок здійснення таких виплат залежатиме від обраного способу виведення неплатоспроможного банку з ринку. Дана інформація також буде оприлюднена на сайті Фонду та на сайті ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Закликаємо вкладників ПАТ «ВіЕйБі Банк» слідкувати за новинами на сайті банку та Фонду. Додатково зазначаємо, що подавати до Фонду заяви на виплату коштів під час дії тимчасової адміністрації не потрібно.