Людям з порушення зору Звичайна версія

Продаж пулу активів «ВіЕйБі Банку»: Фонд гарантування закликає утриматися від маніпуляцій та отримувати всю інформацію з першоджерел

14.01.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування нагадує про запланований на 16 січня 2020 року аукціон з продажу пулу активів – кредитів ПАТ «ВіЕйБі Банк». Всі ці кредити були видані компаніям, пов’язаним з одним акціонером. Прострочка за ними становить у середньому 6 років. Переважна більшість кредитів у складі пулу перебуває в заставі НБУ. Початкова ціна лоту – 5,9 млрд грн. Аукціон відбудеться на майданчику «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (FFN). Онлайн-аукціон проходить за відкритою, прозорою процедурою.Стати його учасником може кожен охочий, окрім позичальників і поручителів за кредитами. Переможцем аукціону стає той, хто запропонує найвищу ціну за лот.

Що є в пулі

Пул кредитів ВІЕЙБІОснова пулу – майже 120 кредитів юридичних осіб, зокрема підприємств агропромислової галузі. Раніше ці активи до 10 разів торгувалися як окремо, так і у складі пулу в системі ProZorro.Продажі, але жоден покупець поки не виявив до них інтересу. Тому експерти ринку дива не очікують, розуміючи всі проблеми, з якими доводиться стикатися покупцям «стресових» активів.

Загальна сума заборгованості за кредитами ПАТ «ВіЕйБі Банк» становить майже 29,3 млрд грн, серед них тіло кредитів – 17 млрд грн, відсотки – 12,3 млрд грн (балансова вартість). Більшість із цих кредитів не обслуговується близько 6 років. Щодо застави за ними, то понад половина її – товари (цукор-пісок, пшениця, кукурудза, ячмінь, ріпак та соняшник), які були взяті в заставу в період 2005-2014 років і вже втратили свою цінність. Також у заставі за 51 кредитом – майнові права, зокрема, по 21 кредитах – це майбутні врожаї кукурудзи та озимої пшениці 2014 року, які на даний час теж нічого не варті. Серед іншого забезпечення – нерухомість, яку вважають більш-менш «твердою» заставою, але з часом її вартість суттєво знизилася. Серед об’єктів нерухомості: санаторій-профілакторій загальною площею 5 001 кв. м, агропромисловий майновий комплекс загальною площею 10 399 кв. м та цілісний майновий комплекс загальною площею 29 230 кв. м – всі ці об’єкти розташовані в Івано-Франківській області,  комерційна нерухомість площею 22 893 кв. м в Черкаській області, кондитерський цех та ще декілька більш дрібних об’єктів. Вартість усієї заставної нерухомості «на папері» – майже 1 млрд грн сукупно, проте на сьогоднішній день ці об’єкти втратили, за експертними оцінками, більше половини вартості. Таким чином, сума заборгованості за кредитами у складі пулу майже вдесятеро перевищує вартість застави за ними, що пояснює невисокий інтерес до цих активів з боку потенційних інвесторів.

Пул кредитів ВІЕЙБІ 2         Пул кредитів ВІЕЙБІ 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідково: процедура продажу активів неплатоспроможних банків, запроваджена Фондом, є стандартною – незалежно від того, кому належать активи. Кредити ПАТ «ВіЕйБі Банк» – не виключення. Початкова ціна реалізації цих активів під час перших індивідуальних торгів стартувала зі 100% від балансової вартості та автоматично покроково знижувалася відповідно до голландської моделі аукціону, проте їх ніхто не купив. Потім ці активи торгувалися у складі пулу, але претендентів на них також не було, навіть коли ціна лоту знизилася з початкових майже 29,3 млрд грн до 5,9 млрд грн – 20% вартості. На аукціоні 16 січня початкова ціна пулу становитиме вже 5,9 млрд грн із можливістю подальшого зниження. Однак, якщо впродовж аукціону один із учасників зупинить торги та зафіксує ціну на певному рівні, надалі можливе її підвищення у разі зацікавленості покупців, які конкурують між собою. Виграє той, хто запропонує найвищу ціну за лот. Аби залучити якомога більше покупців, в тому числі й іноземних інвесторів, Фонд гарантування виставляє на продаж пул кредитів ПАТ «ВіЕйБі Банк», за погодженням НБУ, на міжнародному майданчику «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (FFN).

Детальніша інформація про лот (#UKR-2020-02) із описом кредитних угод та переданого забезпечення міститься у публічному паспорті активу на інформаційному порталі Фонду гарантування torgi.fg.gov.ua. Умови участі в аукціоні на сайті організатора торгів www.ffncorp.com. Ознайомитися із матеріалами кредитних справ, які увійшли до складу пулу, потенційні інвестори можуть через веб-сторінку www.ffncorp.com  для зареєстрованих учасників торгів, у кімнаті даних банку або у віртуальній кімнаті даних – алгоритм доступу за посиланням http://torgi.fg.gov.ua/nda2.