Людям з порушення зору Звичайна версія

Правоохоронці розслідують безпрецедентний зрив продажу активів ПАТ «ВіЕйБі Банк»

21.02.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. Фонд гарантування вкладів готує звернення до правоохоронних органів з заявою про розслідування можливої змови Голови Асоціації захисту вкладників А. Маринушкіна з зацікавленими у непродажі активів ПАТ «ВіЕйБі Банк» особами, мета якої – зірвати продаж активу банку – комерційної нерухомості у Святошинському районі м. Києва (за адресою:  вул. Перемоги, 20), що перебуває у заставі Національного банку України.

30.01.2020  у системі електронних торгів Prozorro. Продажі відбувся аукціон з продажу цієї нерухомості, в результаті якого після прозорої та конкурентної боротьби між 6 учасниками був визначений переможець ТОВ "ОІЛ ХАБ КИЇВ", що запропонував найвищу ціну за лот у розмірі 61,154 млн грн. До цього згаданий актив уже виставлявся на аукціон 5 разів, і охочих його придбати не знайшлося.

На торгах, що відбулися 30.01.2020 за голландською моделлю (на пониження), після зупинки ціни одним із учасників на рівні 41,5 млн грн, конкуренти почали підвищувати ціну таким чином:

  • 44,000 млн грн;
  • 46,667 млн грн;
  • 60,000 млн грн;
  • 61,154 млн грн.

Таким чином, очевидним є факт прозорої, конкурентної боротьби.

При цьому, ціна продажу перевищила нижню межу, погоджену з Національним банком України (заставодержателем).

Аж раптом, коли Фонд здійснював усі необхідні процедури для укладання угоди, 06.02.2020 р. до слідчого управління ГУ Національної поліції у м. Києві була подана заява від імені Голови Асоціації захисту вкладників А. Маринушкіна щодо нібито заниженої ціни продажу активу, і 13.02.2020 за клопотанням слідчого ГУ НПУ Голосіївський районний суд м. Києва наклав арешт на згадану нерухомість.

Такі дії вчинені умисно, щоб унеможливити оформлення угоди з покупцем, а відтак – отримання коштів від продажу і спрямування їх на розрахунки з НБУ (заставодержатель). Мета таких дій очевидна – паралізувати роботу Фонду з продажу цього активу, оскільки ініціатори цієї акції не могли не знати, що у березні 2020 р. спливає 5-річний термін ліквідації ПАТ «ВіЕйБі Банк», що унеможливить продаж активів, які залишаються на його балансі, і розрахунки з кредиторами банку. 

Особливо цинічно, що ця акція реалізується керівником організації, яка нібито опікується інтересами кредиторів неплатоспроможних банків. Насправді ж такі дії спрямовані проти інтересів кредиторів.

Фонд гарантування вкладів готує апеляцію на згадане рішення Голосіївського районного суду м. Києва, а також звернеться до правоохоронців з заявою про розслідування змови, спрямованої на зрив продажу активів.